Handelsbanken

Handelsbanken i Göteborg och Stockholm

Flexibiliteten avgjorde för Handelsbanken – valet av TateFlex® bättre arbetsmiljö bonus

Det traditionella bankkontoret har genomgått stora förändringar de senaste åren. När exempelvis Handelsbanken ska renovera ett av sina bankkontor gäller det för de ansvariga att tänka så flexibelt som det överhuvudtaget är möjligt. På Handelsbankens kontor i Stockholm och Göteborg har man valt Tretums nätverksgolv.

I Göteborg har Handelsbanken skapat en banklokal som enligt branschtidningen golv till tak kan komma att ”bilda mönster för den nya tidens banker”. Bankdirektören sitter mitt i lokalen, avskild endast med glas och väggar som inte når till tak. Övrig personal sitter utmed väggarna uppdelade på två avdelningar: De som arbetar med privatkunder sitter utmed fönsterväggen, de som arbetar med företag utmed motsatta väggen. Arbetsplatserna har höj- och sänkbara skrivbord i ek, och sladdarna går i rörliga tuber ner till installationsgolvet.

Tretums TateFlex® system är mycket lättarbetat
Golvet är ett nätverksgolv från Tretum, med plattor i storlek 60 x 60 cm med en cementbunden
massa inuti som vilar på stålben och döljer de tunna uttagsboxarna
med alla uttag som behövs. Mattan är lagd som plattor i samma storlek och är ”dra loss-limmad”.
– Man märker inte ens att man går på ett installationsgolv, säger Bengt Lennhammar. Det är som att gå på ett normalt bjälklag. Det är hårt. Handelsbanken vill skapa en god arbetsmiljö med bra ljus, en bra klimatanläggning och ett bra ljud. Man vi vill också få bort alla kabelbehängda stolpar i rummet för att därmed skapa en öppen yta.
– Tretums golv gav oss de möjligheterna, säger Bengt Lennhammar. Det är ett lite dyrare golv, men vi tar igen kostnaderna i och med att det ger oss stor flexibiltet inför framtiden.
Det var El-Effekt System Service som gjorde själva installationsjobbet av el och data på Handelsbanken i Göteborg. – Tretums TateFlex® system är mycket lättarbetat, säger Göran Dahlqvist, serviceledare på El-Effekt som har 19 montörer i arbete och har funnits i branchen sedan 1965.
– Normalt gör vi vårt jobb till 90 procent i taket på kabelstegar och får en i längden väldigt slitig arbetställning. Arbetsmiljörapporter från elektrikernas arbetsmiljö är också entydiga: Det är hals, nacke och knän som får utstå de största påfrestningarna. Att ständigt stå på stege, titta uppåt och ha armarna i luften leder till förslitningar i koterna. Att dessutom ständigt bära på ett välfyllt verktygsbälte underlättar knappast påfrestningarna.

Flexibiliteten fällde avgörandet.
Tretums lättarbetade nätverksgolv gör att de här påfrestningarna undviks.
Till det kommer fördelen att både elinstallatörer och beställande företag kan organisera arbetet bättre. På en byggarbetsplats går för det mesta arbetsskedena ovanpå varandra. Förutsättningarna kan skifta över natt på en byggarbetsplats, ett målarteam har varit där, ställningar som elinstallatörerna hade behövt
kan vara rivna nästa dag. Ibland görs ett arbetsskede för tidigt och stoppar upp annat…

Med Tretums allt-i-ett nätverksgolv blir installationsarbetet effektivare och kan så att säga göras snabbt och behöver inte vara lika beroende av alla andra arbetsteam. Installationskostnaden blir lägre helt enkelt för att det går fortare att montera – och det går åt mindre kabel. De kontor som Handelsbanken senast renoverat har alla använt Tretums nätverksgolv. Flexibiliteten fällde avgörandet.